Kitesurf regels

Kitesurflessen zijn een must voor iedereen die wil Kitesurfen. Kitesurfen is niet moeilijk en gevaarlijk als je weet hoe het moet en voldoende kennis hebt over kitesurfen en de kitesurf regels. Niet alleen kennis over hoe je echt daadwerkelijk moet kitesurfen, maar ook een aantal andere zaken zijn belang. Zijn er golven en is er genoeg wind? Zijn er obstakels en wie heeft er voorrang? En mag je hier eigenlijk wel kitesurfen?


Net als in het verkeer zijn er ook kitesurf regels. Naast andere kitesurfers zijn er ook andere watersporters in het water te vinden. Als je de regels niet kent, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Ga dus nooit zomaar zelf ergens kitesurfen zonder dat je kitesurfles hebt gehad!


 • Met een IKO certificaat toon je aan dat je voldoende kitesurfles hebt gehad om zelfstandig te gaan kitesurfen. In het buitenland heb je dit certificaat soms nodig om materiaal te huren.
 • Kitesurfen is niet overal toegestaan. Kitesurfen op binnenwateren is verboden tenzij er een ontheffing voor is. Informeer hier altijd naar, voordat je ergens gaat kitesurfen.
 • Het spreekt natuurlijk vanzelf, maar ook bij kitesurfen wordt je geacht je als een heer of dame te gedragen. Houdt altijd rekening met elkaar. Of je nu beginner of gevorderd bent. Je wordt geacht er alles aan te doen om een aanvaring te voorkomen. Ook moet je andere gebruikers van het water in geval van nood helpen en zorgen dat je ze niet opzettelijk in de moeilijkheden brengt. Dit heet ‘goed zeemansschap’.

Lees hieronder verder over de algemene regels die gelden in de watersport. Daaronder vind je een aantal belangrijke specifieke kitesurfregels.


Watersport regels

Als je veilig en snel wil kitesurfen heb je kitesurfles nodig! In deze lessen leer je over veiligheid, materialen en wind. Een kite heeft ontzettend veel kracht. In de les leer je hier stap voor stap mee omgaan onder begeleiding van een ervaren instructeur. Onze kitesurflessen worden gegeven door IKO gecertificeerde instructeurs. Hieronder vind je meer informatie over onze kitesurflessen en instructeurs.


Naast de kitesurf regels die hieronder zijn uitgelegd, is het ook van belang dat je een aantal algemene watersport regels kent. Handig om te weten: Stuurboord is rechts. Dit is makkelijk te onthouden. In stuurboord de R van rechts en in bakboord de K van links.


In het geval van (ongeveer) dezelfde vaartuigen, dus 2 kitesurfers of 2 zeilboten gelden de volgende regels:


 • Bakboord gaat voor stuurboord (links gaat voor rechts).
 • Loef wijkt voor lij: degene die aan de kant vaart of surft waar de meeste wind vandaan komt (Loef) en wijkt voor degene die daar het verst vanaf is (Lij).
 • Wijken voor stuurboord: je moet altijd wijken voor iemand die langs stuurboordvaart of surft.

Anders geldt:


 • Groot gaat voor klein: grote schepen gaan voor kleine schepen en dus ook voor kitesurfers.
 • Zeil gaat voor motor: met een motorboot is het natuurlijk makkelijker sturen dan met een zeilboot of als je aan het kitesurfen bent.

Kitesurf regels over voorrang

Als kitesurfer geef je eigenlijk voorrang aan alles en iedereen in en op het water, behalve aan motorvaartuigen. Een motorboot of jetski is makkelijk te besturen en kan snel van richting veranderingen. Zorg wel dat je wat langzamer gaat kitesufen en geen onverwachte bewegingen maakt. Verder is het goed om voldoende afstand te bewaren van de boot, aangezien zij een golf kunnen creëren. Geef dus voorrang aan zwemmers, surfers, SUPpers, roeiers (kano/kajak), zeilboten en andere vaartuigen die gebruikmaken van de wind.


Naast deze algemene regels voor de waterspot zijn er ook nog een aantal kitesurf regels voor kitesurfers onderling. Hieronder de regels in het kort:


 • De belangrijkste regels van het kitesurfen: wanneer je iemand upwind passeert, houdt je je kite omhoog en wanneer je iemand downwind passeert, houdt je je kite omlaag.
 • De kiter die net het water in gaat heeft altijd voorrang. Ook van een kiter die op een golf surft.
 • De snellere kitesurfer geeft voorrang aan de langzamere kitesurfer.
 • De kitesurfer die met zijn rechter voet voor vaart, heeft voorrang op tegenliggende kitesurfers.
 • De kitesurfer die op een golf vaart heeft voorrang op een kitesurfer die in de tegengestelde richting vaart of een kitesurfer die springt.
 • Om te springen moet er een veilige zone zijn van 50 meter downwind en 30 meter upwind.

 • Als twee kitesurfers recht op elkaar afvaren, heeft degene die naar rechts vaart, dus met zijn rechtervoet voor, voorrang.  (Bakboord gaat voor stuurboord).
 • Kitesurfers die het water betreden hebben voorrang. Omdat de wind op de kant turbulenter kan zijn, is het veiliger dat kitesurfers die het water in gaan, de ruimte krijgen om uit te varen. Wil je naar de kant en komt er net iemand het water in? Draai dan om en vaar nog een rak.
 • Golfrijden. Kom je een iemand tegen die op een golf zit? Geef hem de ruimte.
 • Wil je iemand inhalen die voor je in dezelfde richting vaart? Doe dit dan ruim downwind. Neem in acht dat de kiter voor je, jou niet kan zien. (Loef wijkt voor Lij).

Deze regels gelden alleen voor kitesurfers die elkaar naderen.  Als kitesurfer verleen je altijd voorrang aan alle andere watersporters. De belangrijkste regel op het water is: goed zeemansschap. Voorkom ten alle tijde aanvaringen.3daagse prive kitesurfles gehad van eigenaar van de zaak. Goede les met veel goede tips waardoor ik snel leerde kitesurfen. Was super om te doen en ik ga hier zeker mee verder.

Desiree
Wat zeggen onze gasten
Lees meer reviews op Tripadvisor

Meer over kitesurfen

Hier vind je algemene informatie over kitesurfen.

Kitesurfen Zeeland

Kitesurfles volgen?

Hier vind je meer informatie over onze kitesurflessen.

Kitesurfen Zeeland

Kitesurfles privé

Eén of meerdere privé kitesurflessen helemaal afgestemd op jouw niveau!

€1602,5 uur
Lees meer
Kitesurfles duo

Leer samen met een vriend, vriendin of familielid kitesurfen!

€1002,5 uur
Lees meer
Kitesurfles groep

Leer samen kitesurfen in een groepje van 3 personen

€902,5 uur
Lees meer
Kitesurfles Kids

Een onvergetelijke ervaring voor uw kind waarbij plezier en veiligheid voorop staat!

€802,5 uur
Lees meer
Vragen?
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Offerte of Reserveren